ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΗ Ν. ΙΩΝΙΑ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΗ Ν. ΙΩΝΙΑ

Κατάσταση

Oλοκληρωμένο

Χρονολογία

1996

Τοποθεσία

Νέα Ιωνία, Αττική

Στατική Μελέτη

Ergosystem ΕΠΕ, Χρύσανθος Καλλίγερος

Φωτογράφιση

Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Η ΗΧΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ αγόρασε την εγκαταλειμμένη αποθήκη χτισμένη μεταξύ ’25 και ’38 που καταλάμβανε εξ’ ολοκλήρου το μικρό, 151τμ, οικόπεδο για τη δημιουργία καταστήματος της εταιρίας. Για να διατηρηθεί η κάλυψη κρατήθηκε το κέλυφος της αποθήκης με την υπάρχουσα, δίριχτη στέγη που κατά την διάρκεια της κατασκευής αντικαταστάθηκε.

Η κυρίως προσθήκη ορόφων περιορίστηκε στο μπροστινό τμήμα του κτιρίου, σε τρία επίπεδα που επικοινωνούν κάθετα μεταξύ τους. Η συνολική δόμηση ανήλθε σε 392τμ και επίσης δημιουργήθηκε ένα υπόγειο 105τμ. Το κενό που δημιουργήθηκε στον Α’ όροφο επιτρέπει τη θέα της στέγης και την εποπτεία όλου του εσωτερικού χώρου που διαμορφώθηκε ως την τελευταία λεπτομέρεια.

Η διαμόρφωση του χώρου αναφέρεται στο μύθο της χαοτικής αγοράς: κεντρική ιδέα ήταν να αντιμετωπισθεί ο εσωτερικός χώρος σαν επέκταση του δημόσιου χώρου του δρόμου μέσα στο κτίριο. Τα προγραμματικά στοιχεία αυτονομήθηκαν και παρουσιάζονται σαν ανεξάρτητα κτίρια στη μικροκλίμακα του εσωτερικού του καταστήματος.

Η κυκλοφορία εξασφάλισε την εύκολη και ελκυστική μετάβαση στον όροφο που αντιμετωπίστηκε ως επέκταση του ισογείου. Η νέα όψη αναφέρεται στο παλιό βιοτεχνικό κτίριο που ίχνη του παραμένουν στη λεωφόρο και στους παράδρομους και αποκαλύπτει το εσωτερικό του κτιρίου στο δρόμο σε όλο το ύψος του.

ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ + ΤΕΧΝΩΝ

Έκδοση Αρχιτεκτονικών Θεμάτων, Τεύχος 30, 1999, σελ.152-155  

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ / ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Εκδόσεις EIA, 2η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, 1998, σελ.38-39

Share this

Test title

Test subtitle