NAFPLIOBLU – ΣΠΙΤΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΤΟΛΟ

NAFPLIOBLU – ΣΠΙΤΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΤΟΛΟ

Κατάσταση

Ολοκληρωμένο

Χρονολογία

2016 - 2018

Τοποθεσία

Τολό, Ναύπλιο

Στατική Μελέτη

Αντώνης Κρατημένος, Ergosystem ΕΠΕ -Χρύσανθος Καλλίγερος

Φωτογράφιση

Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σε ένα οικόπεδο έκτασης 8 στρεμμάτων, στην κορυφή ενός λόφου, με πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο. Το  οικόπεδο έχει ακανόνιστο σχήμα, και είναι κατάφυτο με ελιές. Λόγω του ιδιαίτερου σχήματος του οικοπέδου, το σπίτι αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με τους χώρους διημέρευσης και το κύριο υπνοδωμάτιο να καταλαμβάνουν το ισόγειο, ενώ δύο επιπλέον υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους οργανώνονται στον όροφο. Λόγω της κλίσης του οικοπέδου, το βορειοδυτικό τμήμα του ισογείου εισχωρεί στο βράχο, ενώ ανοίγεται νοτιοανατολικά στη θέα της θάλασσας μέσω μεγάλων συρόμενων ανοιγμάτων. Στην δυτική πλευρά, μια προστατευμένη πέργκολα συμπληρώνει οπτικά και λειτουργικά το χώρο του καθιστικού εντείνοντας το  μήκος του. Η πισίνα, που ενοποιείται οπτικά με τη θάλασσα, εκτείνεται παράλληλα προς τους χώρους διημέρευσης και συμπληρώνεται, ως προς το μήκος της, από μια ανοιχτή βεράντα που οριοθετείται από τα χαμηλά στηθαία-χτιστά καθιστικά που την πλαισιώνουν.

Ο όροφος εμφανίζεται ως ένας στενόμακρος όγκος, κάθετος και σε υποχώρηση ως προς το ισόγειο και δημιουργεί χώρο για μια μεγάλη βεράντα με πανοραμική θέα, ενώ τα μικρότερα ανοίγματα των υπνοδωματίων καδράρουν επιλεκτικά τη θέα προς τη θάλασσα και τους γύρω λόφους.

Η αλληλουχία των κλειστών-ανοιχτών, σκιασμένων, προστατευμένων χώρων διημέρευσης που ανοίγουν όλοι στη θέα της θάλασσας δημιουργεί μια ξεχωριστή εμπειρία κατοίκησης πλήρως προσαρμοσμένη στο Μεσογειακό κλίμα της Πελοποννήσου.

Share this

Test title

Test subtitle